Mohammed Bin Salman zorgde er afgelopen vrijdag eigenhandig voor dat de olieprijzen een koersval van vier procent maakte. Waarom zijn de ogen gericht op deze Saudische prins?

Persbureau Bloomberg sprak vrijdag met de Saudische prins Bin Salman, nummer twee in de lijn van opvolging, over de ontwikkelingen rond de olieproductie. De prins benadrukte dat Saudi-Arabië zijn olieproductie pas zal bevriezen als Iran en andere grote olieproducerende landen hetzelfde doen.

Als gevolg van Bin Salmans uitspraken daalden olieprijzen flink. Amerikaanse olie werd 4 procent minder waard, terwijl de prijs van Noordzee-olie met iets meer dan 4 procent zakte.

Maar waarom luistert de wereld naar Bin Salman? Omdat niemand het oliebeleid van de prins zal overrulen, zo stelt hoofd grondstoffenstrategie Helima Croft van RBC Capital Markets tegenover CNBC. “Als hij vast blijft houden aan zijn standpunt, dan heeft het weinig zin om naar Doha te komen”, aldus Croft.

Op 17 april komen olieproducenten Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar opnieuw bij elkaar in de Qatarese hoofdstad Doha om te spreken over een bevriezing van de olieproductie. Rusland en Saudi-Arabië zien wel wat in een wereldwijde bevriezing, maar Iran lijkt daar niets voor te voelen.

Gebrek aan samenhang beleid

Bin Salman heeft veel macht in Saudi-Arabië. Te meer omdat de prins veel te zeggen heeft over het nationale investeringsfonds van het koninkrijk, dat hij met behulp van de olie-inkomsten wil laten groeien tot maar liefst 2.000 miljard dollar. Uiteindelijk is het doel om Saudi-Arabië minder afhankelijk te maken van olie.

Maar de weg daar naar toe blijft onduidelijk. Bin Salman wil bijvoorbeeld oliegigant Saudi Aramco naar de beurs brengen, terwijl die keuze voor sommigen niet logisch lijkt.

Volgens Croft ontbreekt het vooral aan een samenhang in het beleid van Saudi-Arabië. Meer duidelijkheid in het beleid kan inzicht geven in het standpunt dat Saudi-Arabië uiteindelijk zal innemen in het hele olieverhaal, zo stelt de deskundige van RBC Capital Markets.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl